Što je inverter tehnologija?

Inverterski klima uređaji mnogo su štedljiviji tip uređaja od on-off (ili fix-speed, neinverterskih) klima uređaja čiji je uvoz, s ulaskom u EU, zabranjen u Hrvatskoj. Razlog tome je previsoka potrošnja električne energije klima uređaja bez inverter tehnologije.

Također, osim što je potrošnja električne energije na inverterskim klima uređajima smanjena za 30%, tu je i niz dodatnih prednosti:

  • brže postizanje željene temperature

  • stabilno održavanje željene temperature

  • mirniji i tiši rad vanjske jedinice

  • brži početak rada klima uređaja

Je li klima uređaj štetan za zdravlje?

Klima uređaj, u pravilu, pospješuje kvalitetu zraka u prostoru, uklanja nečistoće, prašinu, bakterije i razne štetne tvari, a napredni filterski sustavi mogu biti jako korisni za osobe s respiratornim poteškoćama.

Treba napomenuti kako je nužno da klima uređaj bude redovito servisiran i pravilno očišćen kako bi u potpunosti obavljao svoju funkciju. U slučaju da se klima uređaj nalazi u prostoru gdje je povišena razina prašine, filterski je sustav potrebno još češće prati i čistiti.

Što su mono klima uređaji?

Mono klima uređaji su sistemi od jedne unutarnje i jedne vanjske jedinice. Ovakvi se sistemi još znaju nazivati 'mono-split' ili 'single' sistemima.

Što su multi klima uređaji?

Multi klima uređaji su sistemi od više unutarnjih, a jedne vanjske jedinice. Ovakvi se sistemi još znaju nazivati 'multi-split' sistemima.

Što su klima uređaji za poslovnu uporabu?

Klima uređajima za poslovnu uporabu smatraju se sistemi čija je namjena cjelodnevni rad, svaki dan godišnje, kako u načinu hlađenja, tako i grijanja. Takve sisteme odlikuje visoka razina pouzdanosti.

Koje su glavne smjernice pri odabiru klima uređaja?

Glavne smjernice pri odabiru klima uređaja uvijek su površina prostora koji se želi klimatizirati, buka koji uređaj stvara, izgled i dimenzije unutarnje/vanjske jedinice, energetska učinkovitost, te dodatna oprema i funkcije koje uređaj nudi.

Što je oznaka SEER?

SEER (Seasonal energy efficiency ratio) je koeficijent energetske učinkovitosti hlađenja - ukazuje na omjer dobivenog hlađenja na utrošen jedan kilovat (kW) električne energije.

Što je oznaka SCOP?

SEER (Seasonal energy efficiency ratio) je koeficijent energetske učinkovitosti grijanja – ukazuje na omjer dobivenog grijanja na utrošen jedan kilovat (kW) električne energije.

Koja snaga klima uređaja mi je potrebna?

Kod određivanje snage klima uređaja za jednu prostoriju visine do 3 metra računa se jedan kilovat (kW) snage za svakih 10m2 površine – za prostoriju 50m2 površine potreban je uređaj snage 5,0 kW.

Koja je idealna temperatura prostorije u sezoni grijanja/hlađenja?

U sezoni hlađenja idealna temperatura prostora trebala bi biti 22-25ºC, dok bi temperatura prostora u sezoni grijanja trebala biti 21-24ºC.

Koju sve opremu klima uređaji mogu imati?

Dodatna oprema/funkcije klima uređaja mogu biti antibakterijski filtri zraka, ionizator zraka, senzor pokreta, mogućnost kontrole uređaja putem smartphonea, funkcija ovlaživanja, samočišćenje klima uređaja te slične funkcije rada.

Može li svaki klima uređaj grijati prostor do vanjske temperature -15ºC?

Svaki uređaj će raditi u grijanju do vanjske temperature -15ºC, no ukoliko Vam je potreban klima uređaj kao (jedini) izvor grijanja na niskim vanjskim temperaturama, obavezno se savjetujte sa našim stručnim osobljem za preporuku adekvatnog klima uređaja prema Vašim potrebama grijanja.

O nama

Dugogodišnje iskustvo, stručno znanje i suradnja s provjerenim dobavljačima omogućuju nam da Vam ponudimo kvalitetan savjet pri odabiru optimalnog rješenja za klimatizaciju Vašeg prostora, isporuku i instalaciju klima uređaja, te servis i održavanje.
 

Servis klima uređaja

Servis na klima uređaju potrebno je napraviti svake godine bez obzira na to je li uređaj bio korišten ili ne. Nekoliko je razloga za to – prije svega, servis je obavezan kako bi uređaj zadržao tvorničko jamstvo.

Opširnije