Montaža klima uređaja - Vaše prostore ostavljamo onakve kakvim smo ih zatekli.

Osnovna montaža klima uređaja snage do 4.5kW uključuje:

 • duljinu frigo-elektro instalacije do 4 m između vanjske i unutarnje jedinice
 • stavljanjefrigo-elektro instalacije u PVC zaobljene kanale 70x40mm
 • 1 proboj do debljine 70 cm (dodatni proboj se naplaćuje)
 • montažu vanjske jedinice do visine 3 m pomoću odgovarajućih pocinčanih nosača
 • montažu unutarnje jedinice do visine 3 m
 • montažu odvoda kondenzata do 4 m, slobodnim padom u odvod, oluk, sifon ili slično
 • spajanje klime na postojeću električnu instalaciju do 3m el.kabelom u PVC kanalici
 • dopunjavanje rashladnog sredstva, puštanje u pogon
 • savjetovanje o upotrebi uređaja
Cijena  osnovne montaže klima uređaja  snage do 4.5kW iznosi 1000 kn + PDV, a za svaki dodatni metar (nakon 4m) frigo-elektro instalacije iznosi 120kn + PDV.
 
Cijena ne uključuje dodatne troškove, npr. potreba auto dizalice - košare, skele, gletanje, bojanja zida, štemanja i slično. Cijena ugradnje za otoke se uvećava za troškove povratne trajektne karte za automobil i dva djelatnika.
 
Servis i održavanje klima uređaja
 
Kako biklima uređaj optimalno hladio i grijao, učinkovito trošio energiju, pritom i štedio, te služio pročišćavanju zraka u zatvorenim prostorijama, potrebno ga je zbog zdravstveno-higijenskih i tehničkih razlogaredovito održavati i servisirati. Samo redovitom brigom o klima uređajima, osiguravamo njihovu dugovječnost i optimalno funkcioniranje. Stoga redovito održavajte svoj klima uređaj.
 
Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima je slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje klima uređaja.Kod velikog broja korisnika klima uređaja zbog neupućenosti prevladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti i dezinficirati, već da je dovoljno samo redovito prati filtere. Tek kada se u klimatiziranim prostorima počnu osjećati nelagodno, kada se iz klima uređaja osjeti neugodan miris ili kada uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju serviserima.
 
Redovito čistite filtere koji se u većini slučajeva mogu prati u mlačnoj vodi.
 
Kako očistiti filtere u unatarnjoj jedinici klima uređaja ?
Čišćenje filtera je aktivnost koju koju možete i sami obavljati. Dovoljno vam je malo dobre volje i malo vremena. Filter se provjerava svaka dva mjeseca u sezoni hlađenja/grijanja, a preporučljivo je i češće kod onečišćenih okolina, prisutnosti kućnih ljubimaca ili intenzivnijeg korištenja klima uređaja.
Prije čišćenja, ugasite klima uređaj i isključite ga iz struje. Otvorite poklopac unutarnje jedinice i izvadite filtere koji se može čistiti. Odstranite eventualne veće objekte s filtera, a zatim filter operite toplom vodom. Po želji filter možete tretirati sredstvom za dezinfekciju. Ostavite filter da se osuši i zatim ga vratiti u klima uređaj. Filter obavezno treba biti suh prije vraćanja u klima uređaj.
 
Kako pripremiti klima uređaj za sezonu hlađenja?
Danas od lokalnih uređaja za klimatizaciju na našem tržištu prevladavaju split sistemi. Prije početka sezone hlađenja potrebno je pozvati ovlaštenog servisera da pregleda ispravnost uređaja i izvrši kompletno čišćenje i dezinfekciju unutarnje jedinice klima uređaja.
 
Čišćenje i dezinfekcija klima uređaja obuhvaća:
 • dolazak i pregled klima uređaja (unutarnje i vanjske jedinice)
 • čišćenje i dezinfekcija prašnih filtera unutarnje jedinice
 • čišćenje i dezinfekcija isparivača (Coil disinfectant/Foam-a-coil)
 • kontrola ventilatora unutarnje jedinice klima uređaja
 • kontrola odvoda kondenzata(vode)
 • polaganje tabletice (Actabs) za dezinfekciju kondenzata
 • kontrola i čišćenje vanjske jedinice klima uređaja (Foam-a-coil)
 • kontrola količine rashladnog medija
Cijena čišćenje i dezinfekcija klima uređaja  iznosi  300kn + PDV, cijena ne uključujekad je potrebno zbog  „velikog servisa“ napraviti demontažu klima uređaja, odvoz u servis zbog čišćenja, te ponovnu montažu  klima uređaja.
 
Sredstva za čišćenje:
 
1.Coil disinfectant je sredstvo za dezinfekciju koje uspješno djeluje na široki spektar bakterija. Ako se rabi prema uputama uništava: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus i Salmonella Choleraesuis ,uzročnike gripe A i Hongkonške gripe te herpesa simplex tip
2. Djeluje fungicidno na Trichophyton mentagraphytes i sprečava razvoj plijesni i neugodnih mirisa koje izaziva plijesan. Ovaj proizvod istovremeno čisti, dezinficira i dezodorira.
3. Foam-a-coil je sredstvo za čišćenje isparivača/kondenzatora,koje odstranjuje nečistoću, masnoču,ulje i prašinu. Actabs su tablete koje odstranjuju ili sprečavaju začepljenje kondenzata,pojavu bakterija i nastanak gljivica.
 
Neodržavanje klima uređaja
 
Ukoliko se klima uređaj ne čisti barem jednom godisnje a u poslovnim prostorima i česće klimi se smanjiva kapacitet i trosi vise el. energije te postaje potencijalno rasadiste bakterija u prostoriji. Neodržavanoj i neočisćenoj klimi kompresor radi pod opterećenjem te mu se smanjiva radni vijek zbog otežane cirkulacije zraka i zagusenosti. Da bi se takva klima očistila potrebno ju je demontirati, odnosno skinuti sa zida. Sam postupak demontaže, čišćenja i ponovnog spajanja sa vanjskom jedinicom zahtjevan je i skup. “Ušteda” koja je ostvarena neservisiranjem klima uređaja vrlo brzo će nestati kroz račun za električnu energiju ili u krajnem slučaju kupnjom novog aparata. A o nezdravom boravku u prostoriji sa takvim klima uređajom da ne govorimo.

fujitsu
gorenje
haier
icematic
lth
mitsubishi
panasonic
toshiba

O nama

Dugogodišnje iskustvo, stručno znanje i suradnja s provjerenim dobavljačima omogućuju nam da Vam ponudimo kvalitetan savjet pri odabiru optimalnog rješenja za klimatizaciju Vašeg prostora, isporuku i instalaciju klima uređaja, te servis i održavanje.
 

Servis klima uređaja

Servis na klima uređaju potrebno je napraviti svake godine bez obzira na to je li uređaj bio korišten ili ne. Nekoliko je razloga za to – prije svega, servis je obavezan kako bi uređaj zadržao tvorničko jamstvo.

Opširnije